Ενίσχυση της μνήμης & της συγκέντρωσης

Κατά την επιστροφή τους στην σχολική ρουτίνα και την επανένταξή τους στην καθημερινότητα, οι μαθητές καλούνται να ανταπεξέλθουν διπλά, τόσο σε ψυχολογικό όσο σε πνευματικό/σωματικό επίπεδο: να μεταβούν από τις συνθήκες εγκλεισμού σε εκείνες της προ Covid εποχής και, ταυτόχρονα, να συγκεντρώσουν επαρκή αποθέματα ενέργειας ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή πνευματική διαύγεια και αυτοσυγκέντρωση για τις επικείμενες εξετάσεις.

Καθοριστικό ρόλο στην «οικοδόμηση» υψηλών επιδόσεων πέρα από τον ύπνο και την καλή φυσική κατάσταση παίζει η διατροφή και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, η σωστή διατροφή, δηλαδή εκείνη που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στις κατάλληλες ποσότητες. Οι υποψήφιοι φοιτητές πρέπει να καταναλώνουν μέσα στην ημέρα μία ποικιλία τροφών που θα τους εφοδιάσει με τις απαραίτητες βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία για τη μάχη που καλούνται να δώσουν.
Κάποιες από αυτές τις βιταμίνες στοχεύουν άμεσα στην τόνωση της μνήμης, ενισχύουν την συγκέντρωση, χαρίζουν ενέργεια και βελτιώνουν τη διάθεση, ό, τι ακριβώς χρειάζονται δηλαδή κατά τη διάρκεια αυτής της απαιτητικής περιόδου. Ας τις δούμε μαζί πιο αναλυτικά:

A, C, D, E & βιταμίνες του συμπλέγματος B: το μυστικό της φύσης για υψηλές επιδόσεις!

Βιταμίνη Β1 (θειαμίνη)
  • Προσφέρει ενέργεια
  • Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, των μυών και της καρδιάς
  • Βοηθά στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος
  • Βελτιώνει τη διάθεση και τη μαθησιακή ικανότητα

Τροφές που τη βρίσκουμε: Χοιρινό κρέας, ψάρια, όπως ο σολομός, σπόροι και ξηροί καρποί, φασόλια, πράσινα μπιζέλια, καστανό ρύζι, σκουός, σπαράγγια και θαλασσινά.

Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)
  • Υποστηρίζει την παραγωγή ενέργειας και τη μείωση της κούρασης
  • Απαραίτητη για την πέψη και τον μεταβολισμό πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων
  • Βοηθά στην καλή όραση
  • Προάγει την υγεία του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών
  • Έχει αντιοξειδωτική δράση

Τροφές που τη βρίσκουμε: χοιρινό κρέας, ψάρια, όπως σολομός, σπόροι και ξηροί καρποί, φασόλια, πράσινα μπιζέλια, καστανό ρύζι, σπαράγγια και θαλασσινά.

Βιταμίνη Β3 (νιασίνη)
  • Συμμετέχει στο μεταβολισμό και την αξιοποίηση πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων
  • Είναι απαραίτητη για την καλή κατάσταση του δέρματος
  • Ενισχύει την παραγωγή ενέργειας
  • Συμβάλλει στην καλή υγεία του νευρικού συστήματος και της ψυχολογίας

Τροφές που τη βρίσκουμε: Ψάρια, κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό και βοδινό κρέας, μανιτάρια, καστανό ρύζι, φιστίκια, αβοκάντο και πράσινα μπιζέλια.

Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη)
  • Βοηθά στην παραγωγή ενέργειας
  • Υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και την καλή διάθεση
  • Αποδεικνύεται σημαντική για το μεταβολισμό των πρωτεϊνών και του γλυκογόνου

Τροφές που τη βρίσκουμε: Ψάρια, κοτόπουλο, χοιρινό και βοδινό κρέας, γλυκοπατάτες, μπανάνες, πατάτες, αβοκάντο και φιστίκια.

Βιταμίνη Α (ρετινόλη)
  • Έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό
  • Είναι πολύτιμη για την καλή κατάσταση των ματιών και του δέρματος
  • Βοηθάει στο μεταβολισμό του σιδήρου

Τροφές που τη βρίσκουμε: Συκώτι, μουρουνέλαιο, ψάρια, όπως τόνος και σολομός, και γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)
  • Έχει αντιοξειδωτική δράση
  • Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου
  • Βοηθά στην παραγωγή ενέργειας
  • Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος

Τροφές που τη βρίσκουμε: Κόκκινες πιπεριές, ακτινίδια, φράουλες, πορτοκάλια, παπάγια, μπρόκολο, ντομάτες, καλαμπόκι και μπιζέλια.

Βιταμίνη D
  • Παράγεται φυσικά από τον οργανισμό μας με την έκθεση στον ήλιο
  • Ενισχύει την απορρόφηση και αξιοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου
  • Συμβάλλει στην καλή κατάσταση των μυών, των οστών και των δοντιών
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Τροφές που τη βρίσκουμε: Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, μανιτάρια, γαλακτοκομικά, εμπλουτισμένα δημητριακά, χοιρινές μπριζόλες και αυγά.

Δες εδώ περισσότερες πληροφορίες

Βιταμίνη Ε (τοκοφερόλη)
  • Ισχυρά αντιοξειδωτική
  • Σημαντική για την υγεία του δέρματος
  • Πολύτιμη για την εγκεφαλική λειτουργία
  • Ευεργετική για τη μνήμη

Τροφές που τη βρίσκουμε: Ηλιόσποροι, αμύγδαλα, σπανάκι, αβοκάντο, ακτινίδια, πέστροφα, γαρίδες, ελαιόλαδο, έλαιο φύτρου σιταριού και μπρόκολο.

Συνοψίζοντας, οι 3 κύριες κατηγορίες «ενδυνάμωσης» των μαθητών βρίσκονται στην:

  1. Παραγωγή ενέργειας
  2. Μείωση Κούρασης
  3. Βελτίωση Ψυχολογίας

Ο συνδυασμός των βιταμινών που επιτυγχάνει τα παραπάνω είναι ο ακόλουθος:

  1. B1 – B2 – B6 – Νιασίνη – C για ενεργειακά αποθέματα
  2. B2 – B6 – Νιασίνη – C για ξεκούραστους μαθητές
  3. B1 – B6 – Νιασίνη – C για καλή διάθεση

Φυσικά, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και της όρασης παραμένουν εξίσου σημαντικά ζητούμενα μαζί με την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας και της νοητικής απόδοσης. Το ανοσοποιητικό σύστημα τονώνεται – συνδυαστικά – με τις βιταμίνες A, B6, C & D, ενώ η όραση με τις A & B2.

 

Tα ανθοϊάματα των εξετάσεων!

Μαζί με τους υποψήφιους εξεταζόμενους, την ίδια αγωνία βιώνουν οι γονείς που καλούνται να στηρίξουν ψυχολογικά τα παιδιά τους και να διατηρήσουν την ψυχραιμία και των δύο!
Τα ανθοϊάματα είναι φυσικά σκευάσματα τα οποία συμβάλλουν στη συναισθηματική ισορροπία και βοηθούν στη διάθεση δίχως να παρεμβαίνουν στο νευρικό σύστημα ή να δημιουργούν εξάρτηση.
Το μόνο που απομένει είναι να ζητήσετε τη συμβουλή του φαρμακοποιού σας για να κάνετε την κατάλληλη επιλογή για τα παιδιά σας αλλά και για εσάς τους ίδιους αφού, σύμφωνα με έρευνες είναι απόλυτα ασφαλή, δεν παρουσιάζουν παρενέργειες, κάτι που τα καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή στη διαχείριση από ολόκληρη την οικογένεια, εδώ και 80 χρόνια σε όλο τον κόσμο.

 

 

Μικρές συμβουλές για μεγαλύτερη απόδοση!

  • Παραμείνετε μακριά από το διαδίκτυο
    Προσπαθήστε να μην είστε on line κατά τη διάρκεια της μελέτης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εκεί και θα σας περιμένουν σε ένα διάλειμμά σας ή στο τέλος της ημέρας.
  • Οργανώστε έξυπνα τον χρόνο σας
    Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Φτιάξτε ένα ημερολόγιο στο οποίο θα σημειώνετε την ύλη που θα καλύψετε – πλέον αναφερόμαστε στην τελική ευθεία, συνεπώς σε επανάληψη. Οι οργανωμένες επαναλήψεις που αντιστοιχούν σε μικρά αποσπάσματα από μία ογκώδη ύλη μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμος σύμμαχος σε αυτήν την μάχη!
  • Δώστε προσοχή στη σωστή διατροφή
    Συχνά, ελαφριά και μικρά γεύματα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μαζί με μία τακτική ενυδάτωση συμβάλλουν στο να παραμείνουν τα επίπεδα ενέργειας σε υψηλά επίπεδα.
  • Μην αμελείτε τη σημασία του καλού ύπνου
    Ο επαρκής ύπνος (όχι λιγότερες από 7 ώρες) βοηθά στην ικανότητα συγκέντρωσης, καλύτερης μνήμης και σχετίζεται με λιγότερο στρες. Καλό θα ήταν να αποφεύγονταν τα μεγάλα γεύματα λίγο πριν κοιμηθείτε.
  • Μην απομονώνεστε
    Η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων με τους συμμαθητές σας, ενδεχομένως να σας βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση μιας, αρχικά, δυσνόητης ύλης μαζί με την κοινωνικοποίηση και την αίσθηση χαλάρωσης, με λίγα λόγια το τερπνόν μετά του ωφελίμου!
  • Και μη ξεχνάτε να διατηρείτε θετική στάση!
    Η αισιόδοξη «ματιά» για την προσπάθεια που καταβάλλετε μαζί με την πίστη στον εαυτό σας για την εκπλήρωση των στόχων σας, αποτελούν τους «αόρατους» συμμάχους σας!

 

Σας ευχόμαστε Καλή Επιτυχία!

Με την εμπειρία της ομάδας του φαρμακείου Περγαντά
Γνωρίστε μας

 

 

 

Πηγές
Επιστημονική ομάδα Vitamins Academy, Power Health

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Mark R. Corkins et al. (2016) Nutrition in Children and Adolescents, Medical Clinics of North America, 100, 6, 1217-1235, https://doi.org/10.1016/j.mcna.2016.06.005
  • Berg et al. (2018) Nutritional status among adolescent girls in children’s homes: Anthropometry and dietary patterns, Clinical Nutrition, 37, 3, 926-933, https://doi.org/10.1016/j.clnu.2017.03.020
  • M. Nasreddine et al. (2018) Nutritional status and dietary intakes of children amid the nutrition transition: the case of the Eastern Mediterranean Region, Nutrition Research, 57, 12-27, https://doi.org/10.1016/j.nutres.2018.04.016
  • Today’s Dietitian. Chrissy Carroll, MPH, RD. Better Academic Performance — Is Nutrition the Missing Link? 16(10):64.
  • Florence MD, Asbridge M, Veugelers PJ. (2008) Diet quality and academic performance. J Sch Health. 78(4): 209-15.
  • Taras H. (2005) Nutrition and student performance at school. J Sch Health. 75(6):199-213.

Δημοφιλή άρθρα

X