Ο ύπνος καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο του συνολικού χρόνου ζωής μας κι αυτό συμβαίνει διότι είναι απαραίτητος για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Με τον όρο «καλός ύπνος» εννοούμε τον ύπνο ικανοποιητικής χρονικής επάρκειας (6-8 ώρες), αλλά και ποιότητας, χωρίς δηλαδή αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο καλός ύπνος είναι αναζωογονητικός, μας γεμίζει ενέργεια και μας βοηθάει να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Όταν ο οργανισμός στερείται καλού ύπνου, τότε διαταράσσεται η ισορροπία της υγείας μας. Επίσης, είναι πολύ σημαντικός για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Καθώς κοιμόμαστε ο εγκέφαλος προετοιμάζεται για τις απαιτήσεις της επόμενης ημέρας. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καλός ύπνος βελτιώνει την ικανότητα εκμάθησης, καθώς επίσης βοηθά στη συγκέντρωση, στη λήψη αποφάσεων αλλά και στη δημιουργικότητα.

Συμπτώματα από έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου από την άλλη μεριά, δυσκολεύει την επίλυση προβλημάτων, τον έλεγχο των συναισθημάτων και της συμπεριφοράς και έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγικότητα στην εργασία. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε έντονο στρες, στην εμφάνιση κατάθλιψης, επιθετικότητας και να επηρεάσει ακόμη και τον τρόπο οδήγησης, καθώς ο οργανισμός λόγω έλλειψης ύπνου, δεν έχει τα αντανακλαστικά που χρειάζονται.

Αίτια που προκαλούν αϋπνία

Η απαιτητική καθημερινότητα, οι υποχρεώσεις και το άγχος επηρεάζουν την ψυχολογία και την ποιότητα του ύπνου, προκαλώντας διαταραχές που απασχολούν όλο και περισσότερους ανθρώπους. Ενδεικτικά θα μπορούσαμε να αναφέρουμε τους εξής:

  • Η έντονη επιθυμία για ούρηση, που εμφανίζεται πιο συχνά απ’ ό,τι συνήθως, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου. Επίσης υπάρχει πιθανότητα η συχνοουρία να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης.
  • Η ημικρανία μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ακόμα και να σας ξυπνήσει μέσα στη νύχτα ο έντονος πόνος. Όσοι ταλαιπωρούνται από ημικρανία γνωρίζουν ότι είναι αρκετά δύσκολο να επέλθει άμεση ανακούφιση μόλις ξεκινήσει ο πόνος, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να είναι και η αιτία αυτού.
  • Ανεπάρκεια μαγνησίου: Αρκετές έρευνες επισημαίνουν ότι το μαγνήσιο συμβάλλει αποτελεσματικά στην ενίσχυση της γνωστικής ικανότητας, μειώνει το άγχος και βοηθά το άτομο να έχει ποιοτικό και αδιάκοπο ύπνο. Η ανεπάρκεια μαγνησίου προκαλεί ευερεθιστότητα, αυξομειώσεις στα επίπεδα των επινεφριδίων, μειωμένη παραγωγή σεροτονίνης και μυϊκές κράμπες.
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια: Η Χ.Α.Π. είναι μια νόσος που προκαλεί στένωση των βρόγχων, με αποτέλεσμα να αδειάζουν δύσκολα οι πνεύμονες στην εκπνοή. Αυτή η δυσκολία είναι πιθανό να «παγιδεύσει» τον αέρα μέσα στον θώρακα στο τέλος της εκπνοής, να προκαλέσει δύσπνοια και αίσθημα κόπωσης.
  • Άγχος και κατάθλιψη: Όσοι πάσχουν από κατάθλιψη ή άγχος συχνά παραπονιούνται ότι μεταξύ άλλων αντιμετωπίζουν και διαταραχές ύπνου. Εάν τα προβλήματα στον ύπνο συνοδεύονται και με άλλα συμπτώματα όπως είναι οι αλλαγές στην διάθεση και οι αυξομειώσεις βάρους, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.

Μικρές Συμβουλές

Για την καλύτερη ποιότητα του ύπνου, κάποιες αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής θα ήταν πολύ βοηθητικές, όπως:

  • Αποφυγή κατανάλωσης καφεΐνης μετά τις μεσημεριανές ώρες, λόγω της διεγερτικής της δράσης.
  • Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ μέχρι μια ώρα πριν τον ύπνο, καθώς το σώμα μας χρειάζεται τόσο χρόνο περίπου για να μεταβολίσει την ποσότητα αλκοόλ που περιέχεται σε ένα ποτό.
  • Να προσθέσουμε στο πρόγραμμά μας συστηματική άσκηση, που παρέχει ευεξία και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Τα πιο ευεργετικά συστατικά

Τα συστατικά που βοηθούν αποτελεσματικά σε έναν ξεκούραστο και αναζωογονητικό ύπνο, είναι τα παρακάτω:

Μελατονίνη: Φυσική ορμόνη που ρυθμίζει το βιολογικό ρολόι. Ενεργοποιείται από το σκοτάδι κι απενεργοποιείται από το φως, φτάνοντας στα υψηλότερά της επίπεδα λίγο πριν την ώρα του νυχτερινού ύπνου. Παίζει βασικότατο ρόλο στη διατήρηση ενός ισορροπημένου κιρκάδιου ρυθμού, γι’ αυτό και η ελλιπής συγκέντρωσή της μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τον κύκλο του ύπνου. Μελέτες έδειξαν πως όταν λαμβάνεται 30-60 λεπτά πριν την κατάκλιση, μπορεί να εξασφαλίσει έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο. Συμβάλλει επίσης στην ανακούφιση από το υποκειμενικό αίσθημα της χρονικής υστέρησης του βιολογικού ρολογιού (τζετ λαγκ), καθώς και στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται κανείς για να κοιμηθεί.

Λυκίσκος, Βαλεριάνα, Μελισσόχορτο: Τόσο ο Λυκίσκος (Humulus Lupulus) όσο η Βαλεριάνα (Valeriana Officinalis) και το Μελισσόχορτο (Melissa officinalis L.) χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για τις χαλαρωτικές, αγχολυτικές και αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, ενώ πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ο συνδυασμός τους ενδείκνυται σε περιπτώσεις διαταραχών ύπνου, αλλά και στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων που προκαλούνται από ανησυχία και άγχος.

Μανόλια, Τζίτζιφος: Η Μανόλια (Magnolia Officinalis) και ο Τζίτζιφος (Ziziphus jujube), χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική εδώ και εκατοντάδες χρόνια και θεωρούνται ευεργετικά στη διαχείριση των αρνητικών επιπτώσεων του στρες. Μελέτες έδειξαν πως ο συνδυασμός τους εξασφαλίζει ξεκούραστο ύπνο και διώχνει την σωματική κόπωση, με αποτέλεσμα κατά το ξύπνημα να νιώθουμε αναζωογονημένοι και με υψηλά επίπεδα ενέργειας.

Χαμομήλι: Το γνωστό σε όλους αφέψημα χρησιμοποιείται ήδη από την αρχαία χρόνια για τις πολλαπλές ευεργετικές του επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τρυπτοφάνη: Απαραίτητο αμινοξύ, που με τη βοήθεια της βιταμίνης Β6, μετατρέπεται σε σεροτονίνη και στη συνέχεια σε μελατονίνη. Χαμηλά επίπεδα τρυπτοφάνης σχετίζονται με διαταραχές του ύπνου και της διάθεσης.

Μαγνήσιο: Γνωστό για τις χαλαρωτικές του ιδιότητες, είναι ικανό να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου, καθώς αυξάνει τα επίπεδα μελατονίνης ενώ παράλληλα μειώνει εκείνα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες). Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία, στη φυσιολογική λειτουργία των μυών, στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης.*

Ασβέστιο: Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία των μυών και στη φυσιολογική νευροδιαβίβαση.*

Βιταμίνη Β1 : Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος και στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία.*

Βιταμίνη Β6 : Συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος, στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία, στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης.*

* Τα παραπάνω αποτελούν επίσημους ισχυρισμούς υγείας από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA).

Βρείτε τα κατάλληλα συμπληρώματα για εσάς, εδώ!

Αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή της κάνναβης [διάβασε περισσότερα στο άρθρο μας] στην επίτευξη ποιοτικού ύπνου. Σύμφωνα με τον νευρολόγο-ψυχίατρο Γ. Οικονομόπουλο:
«Άγχος, κατάθλιψη, αϋπνία είναι μία τριάδα συμπτωμάτων για τα οποία έχουμε αναφέρει ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους μπορούν να αντιμετωπιστούν με την Κάνναβη. Τα Κανναβινοειδή (αρχίζοντας από τα Ενδοκανναβινοειδή) προωθούν τις διαδικασίες για το ξεκίνημα του ύπνου και της χαλάρωσης.»

Για προϊόντα κάνναβης, δες εδώ.

Από την πλευρά των Ανθοϊαμάτων, προτείνουμε το BACH RESCUE REMEDY NIGHT SPRAY, ένα φυσικό βοήθημα για την αντιμετώπιση της αϋπνίας που προκαλείται από τις συνεχείς αρνητικές σκέψεις και τις καθημερινές αγχωτικές καταστάσεις.
Τρόπος χρήσης: 2 ψεκασμοί απευθείας στο στόμα

 

Απολαμβάνοντας έναν ποιοτικό ύπνο αυξάνουμε τις πιθανότητες να έχουμε μια υγιή, δραστήρια ζωή, γεμάτη ευεξία. Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να διατηρούμε ένα σχετικά σταθερό ωράριο ύπνου (επαρκές χρονικά), να επιλέξουμε το στρώμα και εκείνα τα προϊόντα που καλύπτουν τις δικές μας ανάγκες και ταιριάζουν στον τρόπο ζωής μας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο είμαστε ήρεμοι κι έτοιμοι να αποβάλουμε την κούραση και την ένταση της ημέρας.

 

Με την εμπειρία της ομάδας του φαρμακείου Περγαντά

Γνωρίστε μας

Δημοφιλή άρθρα

X