Τι είναι τα γαληνικά σκευάσματα;

Γαληνικά είναι τα σκευάσματα (φαρμακοτεχνικές μορφές), που παρασκευάζονται στο εργαστήριο του φαρμακείου, με ευθύνη του φαρμακοποιού κατόπιν εντολής ιατρού και έχουν σκοπό να καλύψουν τις ιδιαίτερες απαιτήσεις μίας θεραπευτικής αγωγής.

The Natural Pharmacy Γιαννά Περγαντά

Προσφορά και υπηρεσία στον τομέα της υγείας από το 1982

To φαρμακείο μας ιδρύθηκε το 1982 στη Νέα Ιωνία και ασχολείται με την παρασκευή γαληνικών σκευασμάτων, προϊόντων φυτοθεραπείας, και φυτικών καλλυντικών, καθώς και φαρμάκων ομοιοπαθητικής. Επίσης, εκτελεί εδώ και πολλά χρόνια συνταγές γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων. Η σοβαρή και υπεύθυνη παροχή υπηρεσιών υγείας αποτελεί τη φιλοσοφία του φαρμακείου μας, από την αρχή της λειτουργίας του, το οποίο για περισσότερο από 40 χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του στον τομέα της υγείας.

Η πολυετής εμπειρία μας στο χώρο του εργαστηρίου, η γνώση, η συνεχής επιμόρφωση, η εξέλιξη, η συνέπεια και η αφοσίωση σε αυτό, μας καταξίωσαν στον τομέα του γαληνικού φαρμάκου. Αποτέλεσμα όλης αυτής της πορείας είναι οι μακροχρόνιες συνεργασίες μας με επαγγελματίες υγείας και η εμπιστοσύνη των ασθενών. Στόχος μας, η ασφαλής παραγωγή γαληνικών σκευασμάτων με το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα!

Γιατί να μας εμπιστευτείτε…

Για να ανήκει ένα φαρμακείο στην κοινότητα του Compounding Pharmacy θα πρέπει να εξειδικεύεται στην παραγωγή γαληνικών σκευασμάτων που είναι εξατομικευμένα και ταιριάζουν στις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε ασθενή. Το φαρμακείο μας – The Natural Pharmacy – Γιάννα Περγαντά πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές ώστε να είναι σε θέση να παρασκευάζει και να διαθέτει γαληνικά σκευάσματα. Από το 2010 το φαρμακείο μας αποτελεί μέλος του ISPhC ( International Society of Pharmaceutical Compounding) διαθέτοντας όλες τις πιστοποιήσεις που διασφαλίζουν τη λειτουργία του και την εξειδίκευσή του στην παραγωγή γαληνικών σκευασμάτων, όπως πρωτόκολλο ορθής εργαστηριακής πρακτικής που τηρείται κατά την παρασκευή τους.

Το εργαστήριο του φαρμακείου μας είναι στελεχωμένο από εξειδικευμένους συνεργάτες, διαθέτει την πλέον σύγχρονη τεχνολογία και εφαρμόζει τις πιο εξελιγμένες μεθόδους τηρώντας στο έπακρο τις υψηλές προδιαγραφές που απαιτούνται:

 • Κανόνες καλής εργαστηριακής πρακτικής*(GLP). Η εκτέλεση των γαληνικών συνταγών στο εργαστήριο του φαρμακείου μας ακολουθεί τους κανόνες που επιβάλλει η φαρμακοποιία και εντάσσεται στο πλαίσιο του κανονισμού της ορθής εργαστηριακής πρακτικής GLP:
  • Δελτίο παραλαβής γαληνικού σκευάσματος
  • Ορθή εκτέλεση και καταγραφή της διαδικασίας
  • Τήρηση πρωτοκόλλου του κάθε ασθενή σε ηλεκτρονική μορφή
  • Κοστολόγηση βάσει φαρμακοτεχνικού δελτίου
  • Έγκυρη και έγκαιρη παράδοση και παραλαβή
 • Ασφάλεια. Η προσεκτική επιλογή κατάλληλων πρώτων υλών και συστατικών μάς δίνει τη δυνατότητα να παρασκευάζουμε σκευάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια από όλους τους ασθενείς, ακόμα και από βρέφη, παιδιά, έγκυες και ηλικιωμένους.
 • Συνεχής έρευνα και ανάπτυξη. Βασιζόμενοι στις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις του compounding.
 • Ποιότητα. Η διαδικασία παρασκευής, ελέγχου και συσκευασίας γίνεται υπό προδιαγραφές ορθής εργαστηριακής πρακτικής, εξασφαλίζοντας έτσι ποιότητα και ασφάλεια.
 • Εξατομικευμένη θεραπεία. Η εκτέλεση γαληνικών σκευασμάτων στηρίζεται στις ατομικές ανάγκες του κάθε ασθενή, όπως υποδεικνύονται από το θεράποντα ιατρό.
 • Αποτελεσματικότητα. Η άμεση εκτέλεση και παράδοση του σκευάσματος συνδέεται απόλυτα με την κατάλληλη επιλογή των σωστών πρώτων υλών και του κατάλληλου εξοπλισμού.
 • Συνεχής συνεργασία με ιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς. Με μοναδικό σκοπό τη μεγιστοποίηση του θεραπευτικού αποτελέσματος.

Κύρια χαρακτηριστικά του εργαστηρίου μας είναι:

 • Οι κατάλληλες συνθήκες παρασκευής:
  Χώρος, συνθήκες υγιεινής, εξειδικευμένο προσωπικό.
 • Ο σύγχρονος εξοπλισμός:
  • Συσκευή ανάμειξης κόνεων
  • Συσκευή απόσταξης – καθαρισμού ύδατος
  • Ζυγός ακριβείας
  • Ημιαυτόματη καψουλιέρα
  • Κλίβανος αποστείρωσης εργαλείων και γυάλινων δοχείων
  • Ειδικό πλυντήριο περιεκτών.
  • Επιπλέον, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι διαθέτουμε σύστημα κάθετου καθαρισμού αέρα (Laminar Flow Cabinet), κατάλληλο για παρασκευή γαληνικών προϊόντων σε στείρο περιβάλλον (αντιβακτηριδιακή προστασία με λάμπα UV).
 • Οι πιστοποιημένες πρώτες ύλες:
  Προέλευση από πιστοποιημένες με *GMP (Good Manufacturing Practices-Κανόνες Καλής Παραγωγής) εταιρείες, που διασφαλίζουν την ποιότητα των σκευασμάτων και κατά τη διάρκεια της φύλαξής τους.

  • Η έγκυρη εκτέλεση και άμεση παράδοση του τελικού προϊόντος.
  • Η τήρηση και φύλαξη πρωτοκόλλου εκτέλεσης της συνταγής σε ηλεκτρονική μορφή, χρησιμοποιώντας λογισμικό καλών πρακτικών εφαρμογής και διαχείρισης γαληνικού φαρμακευτικού εργαστηρίου στην Ελλάδα (GCP Professional Compounding Software).
  • Η ορθή σηματοδότηση με barcode του τελικού περιέκτη όπου αναγράφονται:
   • Τα πλήρη στοιχεία του πελάτη
   • Τα πλήρη στοιχεία του ιατρού
   • Η αναλυτική περιγραφή της συνταγής
   • Οι προφυλάξεις
   • Οι οδηγίες
   • Η ημερομηνία χρήσης
 • Η ορθή διατίμηση του τελικού προϊόντος βάσει επίσημου φαρμακοτεχνικού δελτίου.

Γιατί Γαληνικά Σκευάσματα;

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο τα γαληνικά σκευάσματα συνταγογραφούνται είναι η αναγκαιότητα της εξατομικευμένης φαρμακοθεραπείας.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τις περιπτώσεις στις οποίες είναι απαραίτητη η παρασκευή γαληνικού σκευάσματος:

Μη κυκλοφορούσες φαρμακευτικές μορφές. Με τη βοήθεια της γαληνικής φαρμακοποιίας είναι δυνατή η αλλαγή της μορφής (πχ. από στερεά σε υγρή), προσαρμοσμένη στις ανάγκες του ασθενή, όπως για παράδειγμα στα βρέφη, στα παιδιά και στους ηλικιωμένους.

Μη κυκλοφορούσες περιεκτικότητες. Με τη βοήθεια της γαληνικής φαρμακοποιίας είναι δυνατή η αλλαγή της περιεκτικότητας του φαρμάκου και η προσαρμογή στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασθενή.

Αλλαγή των οργανοληπτικών ιδιοτήτων (όπως γεύση, οσμή, χρώμα), με στόχο την ευκολότερη λήψη του φαρμάκου.

Αλλαγή εκδόχου. Στις περιπτώσεις όπου ο ασθενής εμφανίζει αλλεργία, με τη βοήθεια της γαληνικής φαρμακοποιίας είναι δυνατή η αντικατάσταση του εκδόχου διευκολύνοντας έτσι τη χορήγησή του.

Ελλειπτικά – Αποσυρμένα Φάρμακα. Σε περιπτώσεις όπου ένα φάρμακο βρίσκεται σε έλλειψη ή έχει αποσυρθεί από την τοπική αγορά, είναι δυνατή η παρασκευή του αντίστοιχου γαληνικού στο εργαστήριο του φαρμακείου, καλύπτοντας έτσι την αναγκαιότητα λήψης του φαρμάκου αυτού.

Ορφανά Φάρμακα. Αποτελούν μία ιδιαίτερη κατηγορία φαρμάκων και αφορούν σε σπάνιες σοβαρές ασθένειες. Στις περιπτώσεις όπου δεν κυκλοφορεί ένα εμπορικό ορφανό φάρμακο, το γαληνικό εργαστήριο του φαρμακείου, κατόπιν εντολής ιατρού, μπορεί να παρασκευάσει το συγκεκριμένο φάρμακο.

Κτηνιατρικά Φάρμακα. Το γεγονός ότι ο αριθμός των κτηνιατρικών φαρμάκων είναι πολύ περιορισμένος, επιβάλλει ορισμένες φορές την παρασκευή τους στο γαληνικό εργαστήριο του φαρμακείου.

Μορφές Γαληνικών Σκευασμάτων

Παρασκευάζονται σκευάσματα σε όλες τις μορφές όπως κρέμες, διαλύματα, εναιωρήματα, υπόθετα, κάψουλες, lotion, σιρόπια, κολλύρια, γέλες, κτηνιατρικά σκευάσματα κ.ο.κ. με τον πιο σύγχρονο και ασφαλή τρόπο.

Πέραν των αμιγώς φαρμακευτικών σκευασμάτων, είμαστε σε θέση να παρασκευάσουμε, κατόπιν εντολής του γιατρού, ειδικά σκευάσματα προσαρμοσμένα στις εκάστοτε θεραπευτικές ανάγκες.

Συνεργασίες

Στο εργαστήριο του φαρμακείου μας εκτελούνται συνταγές όλων των ειδικοτήτων όπως δερματολόγων, ωτορινολαρυγγολόγων, παιδιάτρων, γυναικολόγων, παιδοκαρδιολόγων, οφθαλμιάτρων, κτηνιάτρων και πλαστικών χειρουργών.

Μπορείτε να παραδώσετε τη συνταγή σας στο χώρο του φαρμακείου ή να τη στείλετε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φαξ και viber. Ο υπεύθυνος φαρμακοποιός του εργαστηρίου θα επικοινωνήσει μαζί σας για να σας ενημερώσει σχετικά με τον χρόνο παράδοσης του σκευάσματος και το κόστος του.

Με την παραλαβή θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες για την ορθή χρήση του σκευάσματος, καθώς επίσης για το χρόνο χρήσης του. Μπορείτε να το παραλάβετε στο χώρο του φαρμακείου μας ή να σας αποσταλεί όπου σας εξυπηρετεί, με τον πιο ασφαλή τρόπο.

Συνεργασία μας με τους ιατρούς

Είμαστε σε θέση να παρασκευάσουμε στο εργαστήριο μας συνταγές όλων των ειδικοτήτων. Εγγυόμαστε ασφάλεια και αξιοπιστία στην παρασκευή κάθε γαληνικού σκευάσματος εξασφαλίζοντας στους ασθενείς σας το μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Πρωταρχικό ρόλο για εμάς παίζει η άμεση επικοινωνία και η συνεργασία με το θεράποντα ιατρό. Θεωρούμε υποχρέωσή μας την έγκυρη και έγκαιρη εκτέλεση της συνταγής, καθώς και την ενημέρωση του ιατρού για τυχόν διευκρινίσεις.

Είναι διαθέσιμο το πρωτόκολλο ορθής εργαστηριακής πρακτικής που τηρείται κατά την παρασκευή του σκευάσματος, εφόσον ζητηθεί.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση, ερώτηση, παρατήρηση.

Επικοινωνήστε μαζί μας για ότι χρειάζεστε στο pharmacy@perganda.gr

Η συνεργασία μας με συναδέλφους φαρμακοποιούς

Παρέχεται η δυνατότητα άμεσης εκτέλεσης οποιουδήποτε γαληνικού σκευάσματος, που συνοδεύεται από ιατρική συνταγή. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας ενημερώσουμε σχετικά με τον χρόνο εκτέλεσης και παράδοσης της συνταγής και το τελικό κόστος αυτής.

Το σκεύασμα συνοδεύεται πάντα από το απαιτούμενο παραστατικό και κοστολογείται βάσει ενιαίου φαρμακοτεχνικού δελτίου.

X