Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την Ομοιοπαθητική!

Η Ομοιοπαθητική αποτελεί μία απόλυτα φυσική θεραπευτική μέθοδο η οποία χρησιμοποιεί πρώτες ύλες που προέρχονται από το φυσικό περιβάλλον. Γνωστή από την αρχαία Ελλάδα, ακόμα, η Ομοιοπαθητική θεραπευτική αναπτύχθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και από τότε ασκείται με μεγάλη επιτυχία σε όλο τον κόσμο.

Η Ομοιοπαθητική διέπεται από συγκεκριμένους φυσικούς νόμους και αρχές με βασικότερο το νόμο Νόμο των Ομοίων, τον οποίο πρώτος ο Ιπποκράτης διατύπωσε ως «όμοια ομοίων εισίν ιάματα», δηλαδή τα Όμοια θεραπεύουν τα Όμοια.

Η Ομοιοπαθητική ως επιστήμη αποτελεί μία ολιστική θεραπευτική προσέγγιση. Η φιλοσοφία της Ομοιοπαθητικής βασίζεται στην θεωρία ότι όταν ένα σημείο του οργανισμού νοσεί οφείλεται σε ασθένεια όλου του οργανισμού. Η λήψη ομοιοπαθητικού φαρμάκου επιδρά σε όλο τον οργανισμό επαναφέροντας την ισορροπία και αποκαθιστώντας τη διαταραχή ‘’εκ των έσω’’, δηλαδή από μέσα.

  • Ρυθμίζει κεντρικά την υγεία
  • Ενισχύει τους μηχανισμούς εσωτερικής ανάρρωσης και ίασης
  • Ισχυροποιεί αλλά και καθιστά επαρκείς τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού
    στη μάχη κατά της παράτασης ή επιδείνωσης της ασθένειας.
  • Καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα από οξείες ή χρόνιες παθήσεις.

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα ομοιοπαθητικά φάρμακα

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα χαρακτηρίζονται ως «γαληνικά σκευάσματα», παρασκευάζονται δηλαδή στο εργαστήριο του φαρμακείου.

Το φαρμακείο μας από το 1988 παρασκευάζει ομοιοπαθητικά φάρμακα. Με το πέρασμα του χρόνου και μέσα από τη συνεχή ενασχόλησή μας με την επιστήμη της Ομοιοπαθητικής προσπαθούμε συνεχώς να βελτιώνουμε τη δουλειά μας τόσο στο εργαστήριο παρασκευής φαρμάκων, όσο και στην καθημερινή πρακτική της εκτέλεσης των συνταγών.

Διαθέτουμε ένα εργαστήριο εξοπλισμένο με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό και στελεχωμένο από εξειδικευμένους συνεργάτες με εκπαίδευση στην Ομοιοπαθητική Φαρμακοτεχνία.

Η παρασκευή του ομοιοπαθητικού φαρμάκου γίνεται σε διακριτό χώρο του εργαστηρίου του φαρμακείου μας ακολουθώντας όλους τους κανόνες και τα στάδια που επιβάλλει η ορθή εργαστηριακή πρακτική (από την επιλογή των πρώτων υλών ως τη διάθεση του τελικού φαρμάκου).

Παράλληλα, γίνεται συνεχής επιμόρφωση όλου του προσωπικού πάνω στη διαχείριση και στην εκτέλεση των ομοιοπαθητικών συνταγών, έτσι ώστε να εξασφαλίζουμε στους πελάτες μας την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας. Είμαστε κοντά σας για να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απορία σχετικά με την αγωγή σας και την ορθή λήψη των φαρμάκων σας και επιπλέον να επικοινωνήσουμε με τον θεράποντα ιατρό σας όταν αυτό κριθεί απαραίτητο, παραμένοντας πάντα στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις.

Διατηρούμε σταθερή παρουσία στο χώρο του ομοιοπαθητικού φαρμάκου πάνω από 30 χρόνια!!! Η εμπιστοσύνη σας όλο αυτό το διάστημα αποτελεί για εμάς τη μεγαλύτερη αναγνώριση στην προσπάθειά μας να γίνουμε ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος της υγείας σας. Σας ευχαριστούμε!

Συνοπτικά σας παρουσιάζουμε ορισμένες χρήσιμες και καθημερινές συμβουλές,
που αφορούν στα ομοιοπαθητικά φάρμακα και στη λήψη αυτών.
Απαντάμε στα δικά σας καθημερινά ερωτήματα με στόχο
να λύσουμε οποιαδήποτε απορία σας!

Συχνές ερωτήσεις ασθενών για τα Ομοιοπαθητικά Φάρμακα!

Τι είναι;
Τα ομοιοπαθητικά ή γαληνικά φάρμακα παρασκευάζονται με τη χρήση ουσιών φυτικής, ζωϊκής ή ορυκτής προέλευσης και δεν έχουν καμία σχέση με τα χημικά φάρμακα. Ενεργούν εξατομικευμένα σε ολόκληρο τον οργανισμό, ενισχύοντας τον αμυντικό του μηχανισμό με αποτέλεσμα την θεραπεία και ανανέωσή του και κατά συνέπεια τον περιορισμό των επί μέρους συμπτωμάτων. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παρασκευάζονται με φυσικό τρόπο στα γαληνικά εργαστήρια εξειδικευμένων φαρμακείων και είναι αναγνωρισμένα από τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) από το 1994, σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία.
Πόσο επικίνδυνα είναι; Έχουν παρενέργειες;
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν είναι επικίνδυνα σε καμία περίπτωση, ούτε έχουν τις παρενέργειες των χημικών φαρμάκων! Κατά τη διαδικασία παρασκευής τους έχουν αραιωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καταργηθεί οποιαδήποτε πιθανότητα παρενέργειας, ενώ αντίθετα έχει ενισχυθεί η θεραπευτική τους ικανότητα. Για το λόγο αυτό, τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δίνονται και σε περιπτώσεις κατά τις οποίες άλλα φάρμακα αντενδείκνυνται όπως η κύηση, η βρεφική ηλικία, η τρίτη ηλικία κ.ά.
Μπορώ να τα δοκιμάσω μόνος μου;
Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα παρόλο που είναι ασφαλή και μη τοξικά, πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά, καθώς είναι η ορθολογική τους χρήση που θα καθορίσει και το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η μόνιμη και σε βάθος χρόνου θεραπεία, απαιτεί βαθιά γνώση της ομοιοπαθητικής θεωρίας και φαρμακολογίας, καθώς και γνώση της παθολογίας, που αντιμετωπίζει ο ασθενής. Η αφελής και επιπόλαια λήψη ομοιοπαθητικών φαρμάκων θα επιφέρει επιφανειακά αποτελέσματα, προκαλώντας απλώς τροποποίηση των συμπτωμάτων και καθιστώντας δυσχερέστερη την εύρεση του κατάλληλου φαρμάκου από τον ιατρό. Για το λόγο αυτό, δεν συνιστάται να παίρνετε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα μόνοι σας, χωρίς την καθοδήγηση ενός καταρτισμένου ομοιοπαθητικού ιατρού.
Προκαλούν αντιδράσεις;
Κατά τις πρώτες μέρες της αγωγής, ίσως, ένα μικρό ποσοστό ασθενών να παρουσιάσει εντονότερα κάποιο από τα συμπτώματα που ήδη είχε, σε όρια τελείως ακίνδυνα για τον οργανισμό. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι έχει αρχίσει η ενδυνάμωση του οργανισμού, άρα και η θεραπεία του. Μόνο ο ομοιοπαθητικός ιατρός, όμως, είναι σε θέση να εκτιμήσει αν πρόκειται για τη θεραπευτική επιδείνωση ή κάτι άλλο, συνεπώς οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται αυτόν και μόνο σε κάθε περίπτωση.
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος λήψης των φαρμάκων και ποιες ουσίες πρέπει να αποφεύγει ο ασθενής κατά την ομοιοπαθητική θεραπεία;

Εκτός άλλης οδηγίας του ιατρού, η λήψη του ομοιοπαθητικού φαρμάκου γίνεται το πρωί 15΄ πριν από το φαγητό, με καθαρό στόμα υπογλωσσίως, όταν πρόκειται για κάψουλα, διάλυμα ή ταμπλέτα. Άλλος τρόπος λήψης είναι και η απευθείας κατάποση ή η διάλυσή τους σε λίγο νερό. Στα μωρά ή στα μικρά παιδιά ο συνηθέστερος και καλύτερος τρόπος λήψης είναι η διάλυση του φαρμάκου σε ελάχιστο νερό και η χορήγησή του με ένα σταγονόμετρο.

Κατά τη διάρκεια της λήψης ομοιοπαθητικών φαρμάκων, αλλά και για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη θεραπεία, θα πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η χρήση:

  • Ισχυρών φαρμάκων (αντιβιοτικά, κορτιζόνη, ορμόνες, μείζονα ηρεμιστικά κ.ά.).
  • Προϊόντων που περιέχουν καμφορά (ναφθαλίνης, καμφορούχων αλοιφών και πολύ δυνατών οσμών).
  • Μέντας (τσίχλες, καραμέλες με μέντα, οδοντόκρεμες, επιτρέπονται οι οδοντόκρεμες, που δεν έχουν μέντα όπως οι παιδικές, όσες έχουν γλυκάνισο ή δυόσμο).
  • Καφέ (επιτρέπονται και διατίθενται στα φαρμακεία υποκατάστατα του ελληνικού και του στιγμιαίου καφέ από κριθάρι, ρεβίθι, κιχώρι, σύκα κ.ά. Ο καφές, όπως και οι υπόλοιπες απαγορευμένες τροφές που αναφέρονται εδώ, αντιδοτούν την ομοιοπαθητική θεραπεία, δηλαδή αδρανοποιούν τη θεραπευτική επίδραση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Η αποφυγή της καφεΐνης είναι συνεχής κατά τη διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας, Επιτρέπεται επίσης, ο ντεκαφεϊνέ και το τσάι (εφόσον γίνεται μικρή κατανάλωση) και η σοκολάτα.
  • Coca-cola (την αποφεύγετε εντελώς ή την περιορίζετε το πολύ σε ένα κουτάκι την ημέρα, αναλόγως της ευαισθησίας του ασθενούς και των οδηγιών του γιατρού σας).
  • Γαρύφαλλο ή ευγενόλη, που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι (καλό θα είναι πριν την έναρξη της ομοιοπαθητικής θεραπείας να τακτοποιούνται οι οδοντιατρικές εκκρεμότητες).

Πώς διατηρούνται;

Τα ομοιοπαθητικά ή γαληνικά φάρμακα πρέπει να διατηρούνται μακριά από έντονες μυρωδιές, σε μέρη δροσερά και μακριά από ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (π.χ. τηλεόραση, κινητό τηλέφωνο κ.λπ.). Επίσης, δεν πρέπει να εκτίθενται σε ηλιακή ακτινοβολία και δεν πρέπει να φυλάσσονται μέσα στο ψυγείο. Ο προτεινόμενος χρόνος λήψης των ομοιοπαθητικών φαρμάκων, δεδομένης της σωστής φύλαξης, είναι 3 χρόνια από την ημερομηνία παραλαβής τους. Οι πιο πάνω περιορισμοί αφορούν την ευαίσθητη σύσταση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου και όχι σε κάποια επικινδυνότητα στην περίπτωση ταυτόχρονης λήψης τους.

Πηγές:
1.Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικών Φαρμακοποιών (Ε.Ε.Ο.Φ www.eeof.gr)
2.Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής (ΕΕΟΙ www.homeopathy.gr)
3. «Ομοιοπαθητική – Με σεβασμό στον ανθρώπινο οργανισμό» Βιβέτα Λέντζα (Ομοιοπαθητικός ιατρός)


Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, επισημαίνουμε τα εξής:

  • Υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας των ομοιοπαθητικών φαρμάκων. Μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικώς με τον υπεύθυνο του εργαστηρίου μας στο 210-2777330 και να δίνετε την παραγγελία σας ή να στέλνετε με e-mail την συνταγή σας, έτσι ώστε η συνταγή να εκτελείται και να παραλαμβάνετε τα φάρμακα χωρίς καθυστέρηση.
  • Η ορθή εκτέλεσης μίας ομοιοπαθητικής συνταγής απαιτεί συγκεκριμένο χρόνο.
    Σας ενημερώνουμε ακριβώς για το χρόνο εκτέλεσης και παράδοσης της συνταγής.
  • Η παραλαβή των ομοιοπαθητικών φαρμάκων γίνεται αποκλειστικά από το χώρο του φαρμακείου.
X