Η φυτοθεραπεία είναι η θεραπευτική μέθοδος που ξεκινάει από τα αρχαία χρόνια και συναντάται για αιώνες σε παραδοσιακές συνταγές. Σήμερα, η δράση και η αποτελεσματικότητα της θεωρείται γνωστή. Πλέον, η συμβολή της φυτοθεραπείας είναι αναγνωρισμένη όσον αφορά στο ευ ζην, στην αντιμετώπιση ήπιων προβλημάτων υγείας, ενώ για πολλούς αποτελεί τρόπος ζωής.

Η σύγχρονη γνώση και οι έρευνες υποστηρίζουν απόλυτα τη δύναμη των θεραπευτικών φυτών ως μία εναλλακτική πρόταση για τη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου. Στις μέρες μας υπάρχει η δυνατότητα επιλογής πιστοποιημένων πρώτων υλών, η συνολική γνώση των συνθηκών καλλιέργειας, συγκομιδής και αποθήκευσης πριν τη χρήση τους.

Η φυτοθεραπεία πλέον θεωρείται κλάδος της φαρμακευτικής επιστήμης και στηρίζεται στη χρήση δραστικών συστατικών που προέρχονται από τα θεραπευτικά βότανα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέρη του φυτού, ανάλογα με τη μορφή του τελικού σκευάσματος.

Οι μορφές των φυτοθεραπευτικών σκευασμάτων
που συνήθως χρησιμοποιούνται είναι:

Το 1982 ξεκίνησε η ενασχόληση μας στον τομέα της φυτοθεραπείας και την αναζήτηση των κατάλληλων πρώτων υλών. Το φαρμακείο – The Natural Pharmacy – Γιάννα Περγαντά αποτέλεσε ένα από τα πρώτα φαρμακεία στην Ελλάδα που αξιοποίησε τη δύναμη και την ευεργετική δράση της φυτοθεραπείας.

Στο φαρμακείο μας υπάρχει μεγάλη ποικιλία θεραπευτικών βοτάνων και φυτοθεραπευτικών σκευασμάτων, η οποία συνεχώς εμπλουτίζεται. Με συνεχή εκπαίδευση και παρακολούθηση των εξελίξεων που αφορούν στον τομέα της φυτοθεραπείας είμαστε σε θέση σήμερα να προτείνουμε «λύσεις» σε ήπια προβλήματα υγείας για τον καθένα. Παραμένουμε πιστοί στη συνέργεια επιστήμης και φύσης για μία ολιστική προσέγγιση προτάσεων και λύσεων για το σύγχρονο άνθρωπο.

ΑΡΩΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Εκτός από την επίδρασή της στην ψυχική ισορροπία και ευεξία η αρωματοθεραπεία έχει αποδεδειγμένη θεραπευτική δράση εναντίον των μικροοργανισμών. Συγκεκριμένα οι βασικότερες ιδιότητες των αιθέριων ελαίων είναι:

  • Αντιμικροβιακές
  • Αντιϊκές
  • Αντιμυκητιακές

Η χρήση των αιθέριων ελαίων μπορεί να είναι εξωτερική (εισπνοή, επάλειψη, κομπρέσα) ή εσωτερική (κάψουλες και υπόθετα). Η χρήση τους απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, αφού τα αιθέρια έλαια δε χρησιμοποιούνται απευθείας πάνω στο δέρμα, αλλά συνήθως διαλυμένα σε κάποιο λάδι (π.χ. αμυγδαλέλαιο).

Η αρωματοθεραπεία απαιτεί πολύ καλή γνώση και χρήση των θεραπευτικών βοτάνων και των αιθέριων ελαίων η οποία πρέπει να γίνεται με προσοχή και μετά από συμβουλή κάποιου ειδικού (ιατρού, φαρμακοποιού, θεραπευτή), καθώς μπορεί να υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση και ιδιαίτερα όταν υφίστανται σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας. Τα αιθέρια έλαια πρέπει να αποφεύγονται σε άτομα που έχουν ευαίσθητο δέρμα και συχνές αλλεργίες. Σε περιπτώσεις κύησης ή θηλασμού η εντολή του γιατρού σας είναι απαραίτητη (όπως και για τη χορήγηση κάθε άλλου σκευάσματος), καθώς και του παιδίατρου ο οποίος έχει τον πρώτο λόγο στη χρήση κάποιου φυτοθεραπευτικού σκευάσματος από παιδιά.

 

X