Η ρίγανη (Ορίγανον το κοινόν, Origanum vulgare)  είναι αρωματικό θαμνώδες αυτοφυές φυτό που βρίσκεται συνήθως σε ορεινές και βραχώδεις περιοχές και ένα από τα πιο γνωστά αρτυματικά φυτά (βότανα μαγειρικής).

Η λέξη ρίγανη προέρχεται ετυμολογικά από τις λέξεις όρος και γάνος και σημαίνει «χαρά του βουνού»∙ συμβόλιζε την ευτυχία και την ειρήνη.

Η ρίγανη είναι πολύ γνωστή για τις θεραπευτικές και φαρμακευτικές της ιδιότητες από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες τη χρησιμοποιούσαν ευρέως ως φάρμακο για παθήσεις όπως άσθμα, πονοκεφάλους, ανοιχτά τραύματα, ακόμη και ως αντίδοτο σε δηλητηρίαση από κώνειο. Είναι εντυπωσιακό ότι σε ναυάγιο 2.400 χρόνων αρχαίου Ελληνικού πλοίου κοντά στη Χίο βρέθηκαν αμφορείς γεμάτοι με «πολύτιμο αιθέριο έλαιο ρίγανης» οι οποίοι μεταφέρονταν για να διατεθούν σε άλλες χώρες.

 Κατά το μεσαίωνα οι γιατροί χρησιμοποιούσαν τη ρίγανη ως αντιμικροβιακό. Υπάρχουν μάλιστα αναφορές από τον 17ο αιώνα ότι αποτελούσε το ιδανικό ίαμα για κρυολογήματα.

Το φυτό της ρίγανης είναι μοναδικό στον κόσμο των βοτάνων λόγω της δυνατής, ιδιαίτερης μυρωδιάς του και της πικρής του γεύσης που προκαλεί μούδιασμα στην άκρη της γλώσσας. Η Ελληνική ρίγανη θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως λόγω των ιδανικών κλιματικών συνθηκών της χώρας μας και της πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε καρβακρόλη που είναι η κύρια δραστική της ουσία με ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και συμβολή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική ρίγανη έχει την υψηλότερη συγκέντρωση σε καρβακρόλη σε παγκόσμιο επίπεδο. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης που παρασκευάζεται από το συγκεκριμένο είδος ρίγανης (vulgarehirtum heracleoticum) είναι ασφαλές για εσωτερική λήψη και έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι παρουσιάζει ευρύ φάσμα φαρμακολογικών ιδιοτήτων, ειδικότερα όταν περιέχει πολύ υψηλή συγκέντρωση καρβακρόλης και πολύ χαμηλή συγκέντρωση θυμόλης.

 

 

Φαρμακολογική δράση και χρήσεις του αιθέριου ελαίου ρίγανης

 

 1.Φυσική Αντιβιοτική δράση

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει ισχυρή αντιβιοτική δράση σε βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις. Συνεπώς, είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί σε πολλές παθήσεις του αναπνευστικού, του ουροποιητικού, κ.α., όπως:

Βρογχίτιδα και Βήχας

Η βρογχίτιδα είναι αναπνευστική ασθένεια που προκαλεί φλεγμονή και οίδημα των βλεννογόνων αδένων στη βρογχική δίοδο των πνευμόνων. Προτείνεται η εσωτερική λήψη σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή. Επιπρόσθετα, προτείνεται η εισπνοή, από κοντινή απόσταση, αιθέριου ελαίου ρίγανης 100% από το φιαλίδιο συσκευασίας του για άμεσο αποτέλεσμα.

Εξωτερική εφαρμογή
Ενήλικες: α) Προσθέστε 4-5 σταγόνες αιθέριου ελαίου ρίγανης 100% σε μισό ποτήρι με αλατισμένο νερό και κάντε γαργάρες 3-5 φορές την ημέρα, ανάλογα με την ένταση του προβλήματος. β) Προσθέστε 20 σταγόνες αιθέριου ελαίου ρίγανης 100% σε εκνεφωτή με περίπου 100ml ζεστού νερού και ψεκάστε σε όλο το σπίτι.

 

Κρύωμα και Γρίπη

Η ρίγανη έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και τη θωράκιση του οργανισμού προστατεύοντάς τον από την ανάπτυξη μικροβίων και παρασίτων. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί και προληπτικά σε περιόδους αυξημένης νοσηρότητας, όπως την περίοδο του χειμώνα αλλά και ως θεραπεία κατά της γρίπης καθώς και των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος, όπως καταρροή, πυρετός, βήχας, πονόλαιμος, κτλ.

Προτείνεται εσωτερική λήψη σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή. Επιπρόσθετα, προτείνεται η εισπνοή, από κοντινή απόσταση, αιθέριου ελαίου ρίγανης 100% από το φιαλίδιο συσκευασίας του για άμεσο αποτέλεσμα.

Εξωτερική εφαρμογή
Ενήλικες: προσθέστε 20 σταγόνες αιθέριου ελαίου ρίγανης 100% σε εκνεφωτή με περίπου 100ml ζεστού νερού και ψεκάστε σε όλο το σπίτι.
Ενήλικες & Παιδιά: α) Προσθέστε 20-25 σταγόνες από προϊόν με 10% αιθέριο έλαιο ρίγανης σε κουτάλι σούπας φυτικού ελαίου (ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, κτλ.) και κάντε μασάζ στο στήθος ή /και στην πλάτη 2-3 φορές την ημέρα. β) Αραιώστε 10-15 σταγόνες αιθέριου ελαίου ρίγανης 100% σε περίπου 1 λίτρο ζεστό νερό και εισπνεύστε.

 

Πονόλαιμος

Ο πονόλαιμος είναι από τους πιο δύσκολους ως προς την αντιμετώπιση πόνους αφού τα αντιβιοτικά και τα τοπικά αντισηπτικά δρουν ελάχιστα. Αντίθετα, το αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μείωση της φλεγμονής, άρα και στη μείωση του πόνου και στην καταπολέμηση των μικροβίων, των ιών και των μυκήτων.

Προτείνεται η εσωτερική λήψη σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή.

Εξωτερική εφαρμογή
Ενήλικες: προσθέστε 3-4 σταγόνες αιθέριου ελαίου 100% σε μισό ποτήρι με αλατισμένο νερό και κάντε γαργάρες αρκετές φορές την ημέρα.
Παιδιά: προσθέστε 2 σταγόνες αιθέριου ελαίου 100% σε μισό ποτήρι με αλατισμένο νερό και κάντε γαργάρες αρκετές φορές την ημέρα.

 

Ιγμορίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή των ιγμορείων που προκαλείται από αλλεργίες και λοιμώξεις. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης βοηθά σε περιπτώσεις ιγμορίτιδας  γιατί διευκολύνει την αναπνοή, συμβάλλει στην απομάκρυνση των βλεννωδών εκκρίσεων, μειώνει την τοξικότητα των αλλεργιογόνων και αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους μύκητες της μούχλας.

Προτείνεται η εσωτερική λήψη σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή. Επιπρόσθετα, προτείνεται η εισπνοή, από κοντινή απόσταση, αιθέριου ελαίου ρίγανης 100% από το φιαλίδιο συσκευασίας του για άμεσο αποτέλεσμα.

Για χρήση από παιδιά προτείνεται η αραίωση 10-15 σταγόνων αιθέριου ελαίου ρίγανης 100% σε περίπου 1 λίτρο ζεστό νερό και έπειτα η εισπνοή του. Επίσης, συνιστάται η αραίωση 20 σταγόνων αιθέριου ελαίου ρίγανης 100% σε εκνεφωτή με περίπου 100ml ζεστού νερού και ο ψεκασμός σε όλο το σπίτι.

 

Διάρροια

Η διάρροια είναι σύμπτωμα παρά ασθένεια. Παρόλα αυτά εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να γίνει παθολογική καθώς χάνονται πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Η κυριότερη αιτία της διάρροιας είναι η λοίμωξη από μικρόβια όπως η σαλμονέλα, E.coli, ελικοβακτηρίδιο, κάντιντα, κλωστηρίδιο, κα. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση της διάρροιας αφού είναι αποτελεσματικό ενάντια σε όλα τα μικρόβια που αναφέρθηκαν.

Προτείνεται η εσωτερική λήψη σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή.

 

2.Αντισηπτική δράση

Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα είναι πάρα πολύ συχνή πάθηση η οποία οφείλεται στην κακή διατροφή και χαρακτηρίζεται από αποδόμηση των ούλων. Με την εμφάνιση της ουλίτιδας, τα ούλα γίνονται ευάλωτα στα μικρόβια που αναπτύσσονται στις πτυχές του κατεστραμμένου ιστού των ούλων.

Για την αντιμετώπιση της ουλίτιδας ενδείκνυται η χρήση του αιθέριου ελαίου ρίγανης λόγω της αντιμικροβιακής του δράσης αλλά και της αποτελεσματικότητάς του ως προς τη σύσφιξη των ούλων.

Προτείνεται η εσωτερική λήψη σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή.

Εξωτερική εφαρμογή: α) Προσθέστε 2-3 σταγόνες ελαίου ρίγανης 10% σε βιολογικό ελαιόλαδο στην οδοντόβουρτσα και βουρτσίστε τα δόντια σας καθημερινά. β) Αραιώστε 5-6 σταγόνες αιθέριου ελαίου ρίγανης 100% σε μισό ποτήρι νερό και κάντε στοματικές πλύσεις αρκετές φορές την ημέρα.

Κακή αναπνοή

Ο κύριος λόγος πρόκλησης της κακής αναπνοής είναι η υπερανάπτυξη μικροβίων στο στόμα. Υπάρχουν στοματικά διαλύματα που καταπολεμούν την κακή αναπνοή, τα οποία έχουν όμως μέχρι και 30% περιεκτικότητα σε αλκοόλη∙ η αλκοόλη έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί βλάβη στο βλεννογόνο του στόματος. Αντίθετα, το αιθέριο έλαιο ρίγανης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό εναντίον των παθογόνων του στόματος, συνεπώς και στην καταπολέμηση της κακής αναπνοής.

Προτείνεται η εσωτερική λήψη σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή.

Εξωτερική εφαρμογή: α) Τοποθετήστε 2-3 σταγόνες αιθέριου ελαίου ρίγανης 10% σε βιολογικό ελαιόλαδο στην οδοντόβουρτσα και βουρτσίστε τα δόντια σας καθημερινά. β) Αραιώστε 5-6 σταγόνες αιθέριου ελαίου ρίγανης 100% σε μισό ποτήρι νερό και κάντε μπουκώματα αρκετές φορές την ημέρα.

 

3.Αντιοξειδωτική δράση

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες έχουν συνδεθεί με τη γήρανση και την ανάπτυξη κάποιων ασθενειών όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η ρίγανη παρουσιάζει 42 φορές πιο ισχυρή αντιοξειδωτική δράση από τα μήλα και 12 φορές πιο ισχυρή από τα πορτοκάλια ενώ κατατάσσεται στη λίστα με τις 8 μεγαλύτερες πηγές οργανικού σιδήρου μαζί με το συκώτι, το κόκκινο κρέας και τα αυγά.

Το δε αιθέριο έλαιο ρίγανης έχει αποδειχθεί ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, σε συγκεντρώσεις πολύ μεγαλύτερες από τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Προτείνεται η εσωτερική λήψη σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή.

 

4.Βελτίωση της υγείας του εντέρου

Στομαχικά προβλήματα και ελικοβακτηρίδιο

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα στομαχικά προβλήματα προκαλούνται από λοιμώξεις και κυρίως από το ελικοβακτηρίδιο (Helicobacter pylori), το οποίο είναι ικανό να αναπτυχθεί στα τοιχώματα του στομάχου και να διαφοροποιήσει τις λειτουργίες του όπως την παραγωγή των οξέων προκαλώντας πόνο, φούσκωμα, έλκος. Το αιθέριο έλαιο ρίγανης ως ισχυρό αντισηπτικό είναι ικανό να απενεργοποιήσει το ελικοβακτηρίδιο και όλα τα μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα στο στομάχι.

Προτείνεται η εσωτερική λήψη σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή.

 

5.Αντιμυκητιασική δράση

Καντιντίαση

Η καντιντίαση είναι η μόλυνση από τον μύκητα Candida albicans. Ο μύκητας αυτός μπορεί να προσβάλλει οποιοδήποτε μέρος του σώματος όπως το δέρμα, τα πόδια, το στόμα, τον οισοφάγο, το έντερο, τον κόλπο και την ουρήθρα. Η αντιμυκητιασική αγωγή αποτελεί την πρώτη και πιο κοινή προσέγγιση αντιμετώπισης της καντιντίασης. Παρόλα αυτά, έχει αποδειχθεί ότι το αιθέριο έλαιο ρίγανης είναι πολύ αποτελεσματικό εναντίον της καντιντίασης είτε η μόλυνση είναι τοπική είτε γενικευμένη.

Προτείνεται η εσωτερική λήψη σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή.

 

Ονυχομυκητίαση

Οι μύκητες των νυχιών εισχωρούν στα βαθύτερα στρώματα του νυχιού όπου τρέφονται από τα πλούσια αποθέματα κερατίνης. Η θεραπεία της ονυχομυκητίασης είναι δύσκολη με φάρμακα τοπικής εφαρμογής γιατί αυτά δεν εισχωρούν τόσο βαθειά σε αντίθεση με το αιθέριο έλαιο ρίγανης που παρουσιάζει μεγάλη διεισδυτικότητα, φθάνοντας ακόμη και στα πιο βαθιά σημεία.

Προτείνεται η εσωτερική λήψη σύμφωνα με τις οδηγίες του παρασκευαστή.

Εξωτερική εφαρμογή: εφαρμόστε ανάμεσα από τα δάχτυλα και πάνω στα νύχια αρκετές σταγόνες από προϊόν με 10% αιθέριο έλαιο ρίγανης σε βιολογικό ελαιόλαδο 3 φορές την ημέρα για τουλάχιστον 3 μήνες.

 

Αλληλεπιδράσεις

Το αιθέριο έλαιο ρίγανης δεν θα πρέπει να συνδυάζεται με:

 • Αντιδιαβητικά φάρμακα, μεταξύ άλλων μετφορμίνη, γλιμεπιρίδη, πιογλιταζόνη, γλιμπουρίδη, ινσουλίνη, κα.
 • Αντιπηκτικά φάρμακα όπως ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη, δαβιγατράνη, ηπαρίνη, βαρφαρίνη, κα.
 • Χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο λόγω του ότι μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση του αιθέριου ελαίου ρίγανης. Να γίνεται η λήψη του αιθέριου ελαίου ρίγανης τουλάχιστον 2 ώρες νωρίτερα.

Συνιστάται να αποφεύγεται η χρήση του αιθέριου ελαίου ρίγανης κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης.

 

Με την εμπειρία της ομάδας του Φαρμακείου Περγαντά
Γνωρίστε μας

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ

 Ζαζάνη Α., ΡΙΓΑΝΗ Αιθέριο έλαιο ρίγανης 56+1 παθήσεις που θεραπεύει

 1. Bouhdid S, Abrini J, Zhiri A, Espuny MJ, Manresa A. Investigation of functional and morphological changes in Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus cells induced by Origanum compactum essential oil. J ApplMicrobiol. 2009;106(5):1558-1568.
 2. Dorman HJ, Deans SG. Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. JApplMicrobiol. 2000;88(2):308-316.
 3. Cass Ingram’s The cure is in the cupboard: How to use oregano for better health, Knowledge House, Buffalo Grove, Illinois (2008)
 4. Force M, Sparks WS, Ronzio RA. Inhibition of enteric parasites by emulsified oil of oregano in vivo. PhytotherRes.2000;14(3):213-214.
 5. Goun E, Cunningham G. Solodnikov S, Krasnykch O, Miles H. Antithrombin activity of some constituents from Origanum vulgare. Fitoterapia. 2002;73(7-8):692-694.
 6. Ocaña-Fuentes A, Arranz-Cutiérrez E. Señorans FJ, Reglero G. Supercritical fluid extraction of oregano (Origanum vulgare) essential oils: anti-inflammatory properties based on cytokine response on THP-1 macrophages. Food Chem Toxicol. 2010;48(6):1568-1575.
 7. Stamatis G. Kyriazopoulos P, Golegou S, Basayiannis A, Skaltsas S, Skaltsa H. In vitro anti-Helicobacter pylori activity of Greek herbal medicines. J Ethnopharmacol. 2003;88(2-3):175-179.
 8. Van Den Broucke CO, Lemli JA. Antispasmodic activity of Origanum compactum. Planta Med.1980;38(4):317-331.

 

 

 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο και να σας προσφέρουμε μια βελτιωμένη εμπειρία χρήστη. Συνεχίστε να περιηγείστε εάν είστε εντάξει για να λαμβάνετε cookies σύμφωνα με την πολιτική απορρήτου και cookies.

X