Τι είναι τριχόπτωση

Οι τρίχες μεγαλώνουν σε όλα τα σημεία του ανθρώπινου δέρματος, εκτός από τις παλάμες και τα πέλματα των ποδιών, όμως κάποιες είναι τόσο λεπτές που είναι σχεδόν αόρατες. Οι τρίχες αποτελούνται από μία πρωτεΐνη που λέγεται κερατίνη, η οποία παράγεται στα τριχοθυλάκια τα οποία βρίσκονται στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος. Καθώς τα τριχοθυλάκια παράγουν νέες τρίχες, οι παλιές πέφτουν και αντικαθίστανται από νέες.

Κατά μέσο όρο, το κεφάλι ενός ενήλικα έχει περίπου 100.000-150.000 τρίχες και είναι φυσιολογικό να χάνει περίπου 100 τρίχες την ημέρα (την ημέρα του λουσίματος, μπορεί να χαθούν έως και 250). Επομένως, δεν θα πρέπει να θορυβείστε και να πιστεύετε ότι υποφέρετε από τριχόπτωση μόλις βλέπετε πεσμένες τρίχες στη χτένα σας.

Αίτια

Τι μπορεί να διαταράξει τον κύκλο ζωής της τρίχας;

  • Ορμονικές διαταραχές, όπως για παράδειγμα στα επίπεδα των γυναικείων ορμονών (οιστρογόνα, προγεστερόνη) την περίοδο της εγκυμοσύνης, του θηλασμού ή της εμμηνόπαυσης, αλλά και στα επίπεδα των ανδρογόνων (ανδρικές ορμόνες που παράγονται τόσο από τους άνδρες, όσο και από τις γυναίκες).
  • Τα γονίδια, που κληρονομούνται τόσο από τον πατέρα όσο και από τη μητέρα, μπορεί να δημιουργήσουν προδιάθεση για ανδρικού ή γυναικείου τύπου αλωπεκία.
  • Ορισμένες παθήσεις, όπως διαταραχές του θυρεοειδούς, ο διαβήτης, ο λύκος, η αναιμία, η έλλειψη σιδήρου, καθώς και η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων μπορεί να προκαλέσουν τριχόπτωση.
  • Εγκαύματα και τραυματισμοί μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή τριχόπτωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η έκφυση των μαλλιών αποκαθίσταται μόλις επουλωθεί το τραύμα, εκτός εάν προκληθεί ουλή, όπου οι τρίχες δεν θα ξαναφυτρώσουν ποτέ.
  • Αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να προκαλέσουν γυροειδή αλωπεκία, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα τριχοθυλάκια.
  • Περιποιήσεις ομορφιάς, όπως το συχνό λούσιμο, η περμανάντ, η ισιωτική, η χρήση οξυζενέ και οι βαφές, μπορεί να κάνουν πιο αδύναμα τα μαλλιά, ενώ ορισμένα χτενίσματα, όπως η αλογοουρά και ο σφιχτός κότσος, μπορεί να προκαλέσουν τη λεγόμενη τριχόπτωση από έλξη.
  • Το στρες.
  • Μία διατροφή φτωχή σε θερμίδες ή σε πρωτεΐνες μπορεί να προκαλέσει προσωρινή τριχόπτωση.

Αντιμετώπιση

Αν η τριχόπτωση οφείλεται:

  • Στην κακή διατροφή, τότε αυξάνουμε την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6, ιχνοστοιχεία όπως το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος, πρωτεΐνες, αμινοξέα όπως η L-προλίνη και η L-λυσίνη, καθώς και βιταμίνες Α και του συμπλέγματος Β (ιδιαίτερα βιοτίνη, που βρίσκεται στον θύλακα της τρίχας).

Τέτοιες τροφές είναι τα αυγά, τα ψάρια, το κρέας, η σόγια, το κοτόπουλο, τα γαλακτοκομικά, τα όσπρια, η μπανάνα, η βρώμη, το συκώτι και τα φιστίκια. Επιπλέον, τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως το κόκκινο κρέας, καθώς και τα πράσινα λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), βελτιώνουν τα επίπεδα του σιδήρου. Αν τα επίπεδα του σιδήρου είναι πολύ χαμηλότερα από το φυσιολογικό, τότε ακολουθούμε μια φαρμακευτική αγωγή σε συνεννόηση με τον γιατρό μας.

  • Στο υπερβολικό styling, τότε αν μαζεύουμε τα μαλλιά μας αλογοουρά ή κοτσίδα, καλό θα ήταν να μην τα τραβάμε, και κυρίως να μην τα πιάνουμε σφιχτά, γιατί η τρίχα σπάει και ταλαιπωρείται. Επίσης, αποφεύγουμε όσο μπορούμε το σεσουάρ και χρησιμοποιούμε προϊόντα που προστατεύουν από τη θερμότητα.
  • Σε ορμονικές διαταραχές, τότε ο γιατρός θα προβεί σε περαιτέρω εξετάσεις για μια ολοκληρωμένη διάγνωση και πιθανότατα θα συστήσει φαρμακευτική αντιμετώπιση για την εξισορρόπηση του επιπέδου ορμονών στον οργανισμό.
  • Στο στρες, τότε και πάλι η διατροφή σε συνδυασμό με ειδικές συνθέσεις κατά της τριχόπτωσης βοηθά πολύ την κατάσταση. Επιπλέον, η γυμναστική και τα χόμπι μπορούν να συμβάλλουν στην εκτόνωση του άγχους και στη σωματική χαλάρωση.
  • Σε κληρονομικούς παράγοντες, τότε σε αυτήν την περίπτωση, ο θεράπων ιατρός θα συστήσει κάποια θεραπευτική αγωγή με κάποια λοσιόν. Άλλες θεραπείες, είναι επεμβατικής φύσεως και τις αναλαμβάνει δερματολόγος. Ωστόσο, σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η αραίωση των μαλλιών είναι εμφανής, η μόνη αποτελεσματική και μόνιμη αποκατάσταση μπορεί να γίνει με μεταμόσχευση μαλλιών.

Τα προϊόντα για την τριχόπτωση

Τα Σαμπουάν

Λόγω της σύντομης επαφής με το τριχωτό της κεφαλής, τα λεγόμενα σαμπουάν «κατά της τριχόπτωσης» βελτιώνουν μόνο την εμφάνιση των μαλλιών δίνοντάς τους όγκο. Η απαλή βάση καθαρισμού τους, εξασφαλίζει καλή ανεκτικότητα και επιτρέπει να χρησιμοποιούνται καθημερινά. Η σύνθεσή τους αποτελείται από βιταμίνες Β5, Β6 και Β8, ψευδάργυρο, κυστίνη, φυτικά εκχυλίσματα, κ.α.

Οι Λοσιόν

Στο φαρμακείο διατίθενται διάφορες λοσιόν για τη χρόνια ή περιστασιακή απώλεια μαλλιών. Οι κατηγορίες αυτές έχουν σχεδιαστεί με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών, τον περιορισμό της πτώσης τους και την αύξηση της πύκνωσής τους, κάνοντάς τα πιο ισχυρά και ανθεκτικά. Περιλαμβάνουν στη σύνθεσή τους βιταμίνες όπως νιασίνη (B3 ή PP), πανθενόλη (Β5), πυριδοξίνη (Β6), βιοτίνη (Β8), θειούχα αμινοξέα, ψευδάργυρο, στεμοξυδίνη ή μόρια που ενισχύουν τη μικροκυκλοφορία στο τριχωτό της κεφαλής (peptidoxyl-4, νικοτινικό οξύ και εστέρα άλφα της τοκοφερόλης, Diguanosine τετραφωσφορικό GP4G).

Η μόνη φαρμακευτική ουσία με τοπική εφαρμογή στην ανδρογενετική αλωπεκία είναι η μονοξιδίλη που εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής και διεγείρει την ανάπτυξη των κερατινοκυττάρων και την ανάπτυξη της τρίχας με έναν μηχανισμό ο οποίος είναι άγνωστος ακόμη.

Τα Συμπληρώματα Διατροφής

Πολλά συμπληρώματα είναι διαθέσιμα για θεραπεία 3 μηνών για να σταματήσει η τριχόπτωση σε συνδυασμό με λοσιόν ή σαμπουάν. Περιέχουν συστατικά που προβλέπονται από τους κανονισμούς όπως βιοτίνη, ψευδάργυρο ή σελήνιο. Η μαγιά μπύρας, πλούσια σε αμινοξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μπορεί επίσης να προταθεί σε θεραπεία 3 μηνών για τη διατήρηση της ζωτικότητας των μαλλιών, όπως και το ρόδι και φυσικά, ο σίδηρος.

Σε γενικές γραμμές, τα κυριότερα συστατικά που ενδείκνυνται για τη θεραπεία της τριχόπτωσης σημειώνοντας:

  • ενισχυμένη αντιοξειδωτική δράση
  • ενίσχυση παραγωγής της κερατίνης
  • μείωση της ευθραυστότητας της τρίχας
  • βελτίωση της φάσης επιμήκυνσης της τρίχας
  • ενίσχυση των επιπέδων του κολλαγόνου

είναι τα ακόλουθα:

  • L-Λυσίνη η οποία απαιτείται για το σχηματισμό του κολλαγόνου και βοηθά στη σφριγηλότητα και ελαστικότητα του δέρματος
  • L-Κυστεϊνη η οποία συμβάλλει στην παραγωγή της κερατίνης
  • MSM, βελτιώνει τη φάση της επιμήκυνσης της τρίχας
  • Πυρίτιο, δυναμώνει την τρίχα μειώνοντας την ευθραυστότητά της
  • Ψευδάργυρος
  • Χαλκός
  • Σελήνιο
  • Βιταμίνες E/C/B5/B8, αυτά τα 4 συστατικά, συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος

τα οποία μπορούν να βρεθούν σε επιλεγμένα συμπληρώματα διατροφής και να στοχεύσουν άμεσα σε μία μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος.

Εκτός βέβαια από την πολύτιμη συμβολή της Δυτικής ιατρικής στην αντιμετώπιση ποικίλων παθήσεων και προβλημάτων του σύγχρονου ανθρώπου καλό θα ήταν να λαμβάνεται υπόψη και η εξίσου πολύτιμη συμβολή μιας εναλλακτικής προσέγγισης σε θέματα υγείας.

Φυσικά συστατικά (βότανα) όπως το ginkgo biloba, το κεχρί, η τσουκνίδα και έλαια όπως το καστορέλαιο, το δαφνέλαιο και το λάδι καρύδας, ανάμεσα στις ποικίλες θεραπευτικές τους ιδιότητες συνιστούν και αποτελεσματική λύση κατά της τριχόπτωσης.

Το φαρμακείο μας για πάνω από τριανταπέντε χρόνια, έχει επενδύσει στη γνώση και τον κατάλληλο εργαστηριακό εξοπλισμό, για να παρέχει την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση στον κάθε άνθρωπο που μας επισκέπτεται καθημερινά.

Αυτή η πολυετής ενασχόληση με το χώρο του φαρμάκου και των εναλλακτικών θεραπειών μας έχει προσφέρει, εκτός από γνώση και μεγάλη εμπειρία την οποία, σήμερα, θεωρούμε χρέος μας να τη μεταφέρουμε στις επόμενες γενεές μέσα από τα κείμενα που θα διαβάζετε σε αυτόν το χώρο, καθώς και από το χώρο του φαρμακείου μας.

Σας καλωσορίζουμε σε μία διαφορετική, φαρμακευτική εμπειρία!

Με εκτίμηση,
Γιάννα Περγαντά

Γνωρίστε μας

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ – ΠΗΓΕΣ

Δημοφιλή άρθρα

X