Σε αυτές τις περίεργες μέρες που βιώνουμε τελευταία με τη ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, τόσο η χώρα μας όσο και άλλες χώρες παγκοσμίως, έχουν λάβει αυστηρά μέτρα για να περιορίσουν τη διάδοσή του. Είναι σημαντικό όμως ο καθένας από εμάς να φροντίζει για την, όσο το δυνατόν, καλύτερη ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ενάντια σε ιούς και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς. Έχοντας υπ’ όψιν ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, τα “όπλα” που διαθέτουμε για τη θωράκιση του οργανισμού μας, προέρχονται από τη φύση σε διάφορες μορφές. Δες εδώ

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C, δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις! Είναι διάσημη στους περισσότερους για τις ευεργετικές ιδιότητές της και τα οφέλη που παρέχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Η δράση της δεν περιορίζεται μόνο στην καταπολέμηση ενός κρυολογήματος. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου, στην ενίσχυση της άμυνας του ανοσοποιητικού, στην ενδυνάμωση των οστών και στην προαγωγή της ενέργειας και της ψυχικής ευεξίας.

  • Χάρη στην ιδιότητά της να αυξάνει την παραγωγή των λεμφοκυττάρων, μπορεί να «αναχαιτίσει τους ξένους εισβολείς», όπως είναι τα λοιμωξιογόνα βακτήρια και οι ιοί.
  • Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ευεργετική της δράση έναντι των ιογενών λοιμώξεων στηρίζεται στο ότι οι ασθενείς με οξείες μολυσματικές ασθένειες έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C (πιθανώς λόγω μεταβολικής κατανάλωσης).
  • Την ίδια στιγμή έχει διαπιστωθεί πως η βιταμίνη C έχει ευεργετικές ανοσοτροποποιητικές ιδιότητες σε ασθενείς με ιογενείς λοιμώξεις, κυρίως επειδή προκαλεί αύξηση στην παραγωγή α/β ιντερφερονών και μείωση στην παραγωγή προ-φλεγμονωδών κυτοκινών.

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παράγει τη βιταμίνη C. Γι’ αυτό χρειάζεται να λαμβάνεται από τα τρόφιμα και άλλες πηγές. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα τα εσπεριδοειδή. Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να παραχθεί και σε συνθήκες εργαστηρίου.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D έχει ένα ευρύ φάσμα δραστικότητας και ο ρόλος της στον οργανισμό είναι σημαντικότατος. Από καιρό έχει χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της ραχίτιδας και της οστεοπόρωσης. Επιπλέον, η βιταμίνη D εμπλέκεται στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το γαστρεντερικό σύστημα κι έχει ευεργετική επίδραση στο νευρικό και μυϊκό σύστημα.

Τα τελευταία όμως χρόνια πλήθος επιστημονικών μελετών υπογραμμίζουν το σημαντικό ρόλο της βιταμίνης D στην καλή ρύθμιση και ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Έχει μελετηθεί εκτεταμένα για την αποτελεσματικότητά της σε λοιμώξεις από ιούς της γρίπης. Εξαιτίας του υποδοχέα βιταμίνης D (VDR) που υπάρχει στους περισσότερους ιστούς σε όλο το σώμα, επιδεικνύει πολλές δράσεις. Ο πιθανός ρόλος της σε λοιμώξεις, σχετίζεται με την επίδρασή της στις έμφυτες και προσαρμοστικές ανοσοαποκρίσεις, καθώς και με την καταστολή που προκαλεί στις φλεγμονώδεις διεργασίες.

Ο οργανισμός μας προσλαμβάνει τη βιταμίνη D κυρίως μέσω της σύνθεσής της στο δέρμα με την επίδραση της υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας (“βιταμίνη του ήλιου”).

Μικρότερη ποσότητα προσλαμβάνεται από τις τροφές. Κύριες πηγές βιταμίνης D αποτελούν ορισμένα «λιπαρά» ψάρια (σολομός, σκουμπρί, τόνος, μπακαλιάρος, πέστροφα, σαρδέλες), το μουρουνέλαιο, τα αυγά (κρόκος), το βοδινό συκώτι, οι γαρίδες, το σέλερι και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος αποτελεί σημαντικό διατροφικό ιχνοστοιχείο, χρήσιμο για τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία των κυττάρων και εν γένει του οργανισμού. Συμμετέχει σε πάρα πολλές κυτταρικές διεργασίες που αφορούν: στη φυσιολογική λειτουργία ορμονών (σοματοτροπίνη και τεστοστερόνη), στη διατήρηση της ισορροπίας των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στην αναπαραγωγή (σπερματογένεση), στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών, ενώ είναι σημαντικός για την ομαλή λειτουργία οργανικών συστημάτων όπως το ανοσοποιητικό και το νευρικό.

Όσον αφορά στο ανοσοποιητικό σύστημα:

  • Επαρκής πρόσληψη ψευδαργύρου είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ακεραιότητας του ανοσοποιητικού συστήματος.
  • Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η συμπληρωματική λήψη ψευδαργύρου μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα ιώσεων, καθώς και τη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας, σε ηλικιωμένους
  • Έχει διαπιστωθεί ότι με την αύξηση της ηλικίας, τα αποθέματα ψευδαργύρου στον οργανισμό μειώνονται και είναι από τις πρώτες αιτίες πτώσης της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι καλύτερες πηγές ψευδαργύρου είναι το κρέας (μοσχάρι, αρνί, χοιρινό, γαλοπούλα), το συκώτι, τα θαλασσινά (ιδίως τα οστρακοειδή), το φύτρο σταριού, οι κολοκυθόσποροι, τα αμύγδαλα, τα αβγά και τα όσπρια.

 

Πρόπολη

Η θεραπευτική της δράση είναι πολλαπλή λόγω του πλήθους οργανικών και ανόργανων ενώσεων που περιέχει, αμινοξέων, φλαβονοειδών, μετάλλων και βιταμινών, μεταξύ άλλων: θωρακίζει το ανοσοποιητικό ενώ αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για την αντιμετώπιση των ιώσεων, λοιμώξεων και εποχικών αλλεργιών.

Οι αντιβιοτικές ιδιότητες της πρόπολης συγκαταλέγονται πιθανώς στις πιο γνωστές και σε εκείνες που συνεχίζουν να τελούν υπό ενδελεχείς έρευνες ανά την υφήλιο λόγω του ενδιαφέροντος που υπάρχει γύρω από τις δράσεις της.

Η πρόπολη παρουσιάζει ένα εύρος δράσεων που δεν περιορίζεται μόνο στην καταπολέμηση συγκεκριμένων στελεχών βακτηρίων τα οποία έχουν αναπτύξει αντοχή στα αντιβιοτικά αλλά και στην καταπολέμηση των ιών, δικαιώνοντας τον ξεχωριστό ρόλο της ανά τους αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική.

Διάβασε περισσότερα για τις πολλαπλές ιδιότητες και τα οφέλη της πρόπολης, στο άρθρο μας

 

Εχινάκεια

Η ιδιότητά της να ενισχύει την άμυνα του οργανισμού έκανε την εχινάκεια (Echinacea) ιδιαίτερα δημοφιλή για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος.

Μία από τις πιο μελετημένες και επιστημονικά επιβεβαιωμένες ιδιότητες της εχινάκειας είναι η διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ειδικοί συστήνουν τη λήψη της για να ενισχυθεί ο οργανισμός έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Σύμφωνα με μελέτες, συμβάλλει σε έναν βαθμό στη μείωση της διάρκειας των ιώσεων και στην ανακούφιση από τα συμπτώματά τους (βήχα, πονόλαιμο, πυρετό, συνάχι).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη της εχινάκειας στον οργανισμό μας, διάβασε το σχετικό άρθρο.

 

Ωμέγα – 3 Λιπαρά Οξέα

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι ένα ακόμα αναπόσπαστο στοιχείο της διατροφής που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία. Είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs).

Τρεις κύριοι τύποι Ω-3 λιπαρών οξέων υπάρχουν. Το εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) είναι οι τύποι που απαντώνται σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολοµός, η πέστροφα, ο τόνος, το σκουµπρί και οι σαρδέλες. Βρίσκονται επίσης σε συµπληρώµατα διατροφής, όπως το ιχθυέλαιο. Το άλφα-λινολενικό οξύ (ALA) είναι ένας άλλος τύπος Ω-3 µε βραχύτερη αλυσίδα λιπαρών οξέων, βρίσκεται στα καρύδια, στη σόγια, στο τόφου, στο λιναρόσπορο και σε µερικά έλαια, όπως της σόγιας και του λιναρόσπορου.

Τα Ω-3 είναι τα καλά εκείνα λιπαρά που «θα δώσουν ζωή» στο καρδιαγγειακό μας σύστημα καθώς προσφέρουν ένα σύνολο ωφέλιμων δράσεων:

  • βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης
  • συμβάλλουν στον έλεγχο των τριγλυκεριδίων και της χοληστερίνης
  • μειώνουν τον κίνδυνο θρομβώσεων
  • περιορίζουν τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας

Τα οφέλη τους εκτείνονται πολύ μακρύτερα από την καρδιά, στον εγκέφαλο, στα μάτια, στο δέρμα και στο ανοσοποιητικό. Τα Ω-3 είναι τα αγαπημένα καλά λιπαρά της καρδιάς, αλλά και ολόκληρου του οργανισμού.

 

Η βιταμίνη D και ο ψευδάργυρος, μετά από έρευνες των τελευταίων ετών, καθώς και η βιταμίνη C, τα Ω3 λιπαρά οξέα, η πρόπολη και η εχινάκεια εδώ και δεκαετίες, αποτελούν το μυστικό για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ανθρώπινος οργανισμός με σύμμαχο τη διατροφή μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες, αρκεί να διατηρεί σε ισορροπία την ψυχολογία του. Χρειάζεται ψυχραιμία, ορθή πληροφόρηση μόνο από έγκυρους φορείς, όπως είναι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, καθώς και τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας.

 

Με την εμπειρία της ομάδας του φαρμακείου Περγαντά
Γνωρίστε μας

 

Πηγές

Επιστημονική ομάδα Vitamins Academy, Power Health
Ενδοκρινολογικό τμήμα, Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Βενιζέλειο

Δημοφιλή άρθρα

X